Advies tripartite overlegstructuur beleidsdomein WVG

advies op vraag
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Jo Vandeurzen
Conceptnota: Tripartite overlegstructuur voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

gekleurde blokken in cirkel tussen witte blokkenDe Vlaamse Regering schuift een voorstel naar voor om een tripartite overlegstructuur voor het beleidsdomein Welzijn, Gezondheid en Gezin (WVG) uit te bouwen. De SAR WGG stelt vast dat het voorstel afwijkt van het advies dat de SAR hierover gaf in 2014. De raad ziet wel kansen in het model, maar  schuift enkele belangrijke aanpassingen naar voor.

 

 

De raad heeft twee belangrijke opmerkingen bij het model:

  1. Met het oog op het realiseren van integrale zorg en ondersteuning moet dit overlegmodel alle bevoegdheden van Vlaanderen inzake welzijn, volksgezondheid en gezin capteren. De raad stelt vast dat vandaag vooral de nieuwe bevoegdheden voorwerp van bespreking in dit overleg zijn. De raad vraagt om de uitbouw van de overlegstructuur voortdurend af te toetsen aan de transversale integratie. Hierbij verwijzen ze naar eerdere adviezen van de SARWGG.
  2. Er moet duidelijkheid verschaft worden over de opdrachten en de finaliteit van het overlegcomité enerzijds en de SARWGG anderzijds.

Daarnaast vraagt de raad duidelijkheid over enkele operationele afspraken binnen het overlegmodel met het oog op efficiëntie en effectiviteit. De SARWGG doet hiervoor enkele concrete suggesties.
De raad vraagt tot slot ook aandacht voor een evenwichtige vertegenwoordiging in het overlegorgaan. De raad heeft er ook vroeger op gewezen om alle stakeholders op basis van gelijkwaardigheid te betrekken waarin relevantie, representativiteit, deskundigheid en verantwoordelijkheid belangrijke elementen zijn. De raad heeft hierbij de aandacht gevestigd op de belangrijke betrokkenheid van gebruikers en aanbieders.

Contact