Advies bijdrage aan het groenboek staatshervorming

Op eigen initiatief

De SAR WGG heeft bij de bevoegdheidsoverdrachten in het kader van de zesde staatshervorming drie grote bekommernissen:

  • Vlaanderen moet de ambitie hebben om te werken aan een model dat een hefboom zal zijn voor de realisatie van Integrale Zorg en Ondersteuning en dat wordt uitgebouwd volgens de principes van Maatschappelijk Verantwoorde Zorg.
  • Alle actoren moeten daarbij maximaal geresponsabiliseerd worden.
  • Daarvoor is een gestructureerd en transparant participatief model met alle stakeholders nodig.

Voor de raad is het essentieel dat de relevante en representatieve stakeholders meer dan in het verleden actieve betrokkennen kunnen zijn in het Vlaamse beleidsproces.

De raad heeft in deze bijdrage een eerste schets gemaakt van de activiteiten die nodig zijn om Integrale Zorg en Ondersteuning in de praktijk te brengen. De raad wijst er ook op dat er vier verschillende operationaliserings-, organisatie- en beleidsniveaus (nano, micro, meso en macro) zijn waarop deze activiteiten zullen moeten ontwikkeld en uitgevoerd worden. Deze schets toont aan dat een loutere 'inkanteling' van de over te hevelen bevoegdheden in het bestaande Vlaamse beleidskader niet zal volstaan.

Gezien de omvang van de bevoegdheidsoverdracht, pleit de raad ervoor dat de gelegenheid te baat genomen wordt om het beleidsproces en de wijze van besturen in Vlaanderen grondig te evalueren met een openheid voor eventuele nieuwe vormen van betrokkenheid en participatie van stakehoders. 

Contact