Jaarverslag 2013

opeengestapelde stenenIn 2013 heeft de raad heel wat aandacht besteed aan de bevoegdheidsoverdracht in het kader van de zesde staatshervorming. Deze staatshervorming geeft Vlaanderen de kans om verregaande beleidskeuzes te maken in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De SAR WGG pleit ervoor dat deze beleidskeuzes zouden leiden naar ‘integrale zorg en ondersteuning’ met de noden en doelstellingen van de zorgvrager als uitgangspunt, die tegelijk kwaliteitsvol, performant, toegankelijk, sociaal rechtvaardig en relevant is. Deze doelstelling en uitgangspunten zijn uitgebreid beschreven in de visienota’s Maatschappelijk verantwoorde zorg en Integrale zorg en ondersteuning.
De bevoegdheidsoverdracht geeft Vlaanderen bijkomende hefbomen in handen om deze doelstellingen te verwezenlijken. Samen met de huidige bevoegdheden die Vlaanderen heeft in het beleidsdomein WVG en met de persoonsgebonden/flankerende bevoegdheden in andere Vlaamse beleidsdomeinen (onderwijs, wonen, leefmilieu,…) kan Vlaanderen hieromtrent een integraal beleid ontwikkelen.
Voor de adviesraad is het evident dat deze keuzes gemaakt worden door de politiek na maatschappelijk gedragen en wetenschappelijk onderbouwd advies en geïmplementeerd in samenspraak met de actoren uit het middenveld. Hierbij is het belangrijk dat verantwoordelijkheid wordt toegedicht aan en wordt opgenomen door de verschillende actoren.
Gezien de omvang van de bevoegdheidsoverdracht, pleit de raad ervoor dat de gelegenheid te baat wordt genomen om het beleidsproces en de wijze van besturen in Vlaanderen grondig te evalueren met een openheid voor eventuele nieuwe vormen van betrokkenheid en participatie van stakeholders.

Contact